Ημερίδες - Συνέδρια

Διεθνές Συνέδριο
«Η Παιδεία στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»

Σχολικό Έτος 2021-2022
1ο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Θεσσαλονίκης - Μανόλης Ανδρόνικος

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα:

«Η Παιδεία στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη»,

που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Σωματείο «Φίλοι Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης» στις 5-7 Μαΐου 2022 και στο οποίο συμμετείχε ύστερα από πρόσκληση το σχολείο μας. Μαθητές/τριες του Ομίλου Ρητορικής, του Ομίλου Προ-typos και του Σώματος Εθελοντών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καταξιωμένους επιστήμονες, να συνομιλήσουν μαζί τους, να γνωρίσουν την πλούσια εκπαιδευτική ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες του Συνεδρίου. Από τον Όμιλο Ρητορικής (υπεύθυνη καθηγήτρια: Δέσποινα Ποιμενίδου), ο μαθητής της Α΄ Λυκείου Σιατούφης Φίλιππος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου και ο μαθητής της Α΄ Λυκείου Χάλκος Γεώργιος εκφώνησε λόγο κατά τη λήξη του. Από τον Όμιλο Προ-typos (υπεύθυνοι καθηγητές: Τσιουπλή Ευγενία και Αδαμόπουλος Βασίλειος), ομάδα μαθητών/τριών αποτελούμενη από τους μαθητές/τριες Γιαχούδη Αλέξη, Παπαζιώγα Δέσποινα,  Πολίτη Ανέστη (Β΄ Λυκείου), Αϊβατζίδου Ευδοκία και Φαμπιάνα Τσακιρίδου (Α’ Λυκείου) πήραν συνέντευξη από τον διεθνούς φήμης Καθηγητή του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου CaFoscari Βενετίας Filippomaria Pontani. Οι μαθητές/τριες του Σχολικού Σώματος Εθελοντών (υπεύθυνες καθηγήτριες: Κλαίρη Αχιλλέως και Δέσποινα Ποιμενίδου) Ανατολίτη Νίκη, Καλλινίκου Αθηνά, Καρφής Λάζαρος, Κατσικάρη Θεοδώρα, Κεραμιδάς Γεώργιος, Κόνιαρη Ιωάννα, Κόνιαρης Ανδρέας, Σακαλή Άννα-Μαρία (Α΄ Λυκείου – τμήμα Α1), Φλώρου Φωτεινή και Χρυσοχόου Βασιλική (Α΄ Λυκείου – τμήμα Α2) παρακολούθησαν τις ομιλίες των Εισηγητών και συνεπικούρησαν την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου.

5o Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο θεολογίας
ΑΝΑΒΟΛΗ

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι λόγω των εκτάκτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού (μεταξύ των οποίων και η ματαίωση όλων των συνεδρίων για έναν μήνα) είμαστε αναγκασμένοι να ματαιώσουμε το 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Θεολογίας που διοργανώνει το σχολείο μας.

5o Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο θεολογίας
Ολοκλήρωση εργασιών

Στις 17/03/2019 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου "Η θεολογια διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο" που διοργανώνει το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. 

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος 650 μαθητές και 94 εκπαιδευτικοί απο όλη την Ελλάδα (Κρήτη, Κέρκυρα, Λευκάδα, Πελοπόννησο, Χίο, Γιάννενα, Έβρο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, καθώς και από το Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης).

Φέτος καταφέραμε με την συνδρομή του συναδέλφου μας Θεοδόση Σύκα να υλοποιήσουμε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εργαστήρια "Ηθικών διλημμάτων" για τους μαθητές Λυκείων. Επίσης οι μαθητές των Γυμνασίων είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παιχνίδια γνώσεων.   

Το Συνέδριο αυτό καθώς και η επιτυχής έκβασή του είναι δουλειά όλων μας, δική μας και δική σας. 

5o Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο θεολογίας

Το 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο» θα διεξαχθεί φέτος στo Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 16-17 Μαρτίου 2019.

Το Μαθητικό Συνέδριο είναι μία καινοτόμος δράση που υλοποιείται από το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να διερευνήσουν θεολογικά ζητήματα, να αναζητήσουν ήθη και έθιμα συνυφασμένα με τη θρησκεία τους, να μελετήσουν θέματα που άπτονται της επιστήμης, αλλά και της θρησκείας και να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής εξετάζοντάς τα και υπό το πρίσμα της χριστιανικής ηθικής.

2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 30 Νοεμβρίου- 2 Δεκεμβρίου, το 2ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, στο συνεδριακό κέντρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος.

Το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος» συμμετείχε με επτά εργασίες μαθητών, πιο συγκεκριμένα οι εργασίες που εκπροσώπησαν το σχολείο μας ήταν:

  1. «Μελέτη, σχεδιασμός και κατασκευή πρωτότυπου μοντέλου Formula 1, με Χρήση προγραμμάτων CAD/CAM/CAE». Από τους μαθητές Χρίσκο Αρσένη-Κλέωνα, Σπορίδη, Μάριο, Αραμπατζή Αχιλλέα, Λαγανά Γιάννη, Κουτσικάκη Δημήτρη και παρουσιάστηκε από τον Οικονόμου Δημήτρη.
  2. «Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα» από τους μαθητές Οικονόμου Δημήτρη και Σταμπουλίδου Θωμαή.«Πώς επιδρούν τα διαφορετικά είδη μουσικής στους καρδιακούς παλμούς του ανθρώπου, κατά την διάρκεια ήπιας άσκησης» από τους μαθητές: Σεσέρι Κων/να, Σταμπουλίδου Θωμαή, και Ρίτσα Θανάση.
  3. «Οικοποίηση του Κόκκινου πλανήτη» από τους μαθητές Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, και Ρίτσα Θανάση. 
  4. «Γενετική Μηχανική: μέχρι πού φτάνουν τα όρια της;» από τις μαθήτριες Σεσέρι Κων/να, Χλωρίδου Δανάη, Τσακιρίδου Δήμητρα και Χρυσανίδου Ευδοξία. 
  5. «Γενετικός κώδικας-Κρυπτογραφία» από τους μαθητές Δροσσά Γιάννη και Νικολάου Αλέξανδρο.
  6. «Τεχνητή νοημοσύνη και η εφαρμογή της γλώσσας προγραμματισμού Java» από τους μαθητές Ταχτατζή Αναστάσιο, Χατζηιωάννου Λαμπρινό και Φιδάνη Απόστολο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και σχολεία της ομογένειας από την Κωνσταντινούπολη. Εκτός από τις παρουσιάσεις των μαθητών υπήρχαν συνεδρίες παρουσίασης των Posters και μοντέλων που έφτιαξαν ομάδες μαθητών. Τέλος παρακολουθήσαμε πολύ ενδιαφέρουσες προσκεκλημένες ομιλίες από διαπρεπείς καλεσμένους. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου, http://www.scrs.edu.gr/el/normal/home

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου υπήρχαν επίσης προγραμματισμένες επισκέψεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», όπου οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν την μουσική εκδήλωση της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής «Η ανθρώπινη φωνή». Το Σάββατο το βράδυ μετά το τέλος των συνεδριάσεων διατέθηκαν δωρεάν εισιτήρια για τους μαθητές που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν το Γκαλά όπερας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την άψογη εκπροσώπηση του σχολείου μας.

Ο σύλλογος διδασκόντων

Υποκατηγορίες

Πρόσθετες πληροφορίες